Ana içeriğe atla

MEDICAL DEVICE REGULATION EUROPE

 

MEDICAL DEVICE REGULATION EUROPE




What is the difference between Regulation and Directive?

What permission is required to get your medical device to be sold in Europe?

 

There are quite differences between regulation and directive.

Firstly, a competent authority has 28 member states in the EU and each one of this member states have it’s own competent authority ,therefore, to publish and to direct are in their responsibility. The rules come from the European Commission as a pioneer. Notified body audit manufacturers to ensure compliance with European Union rules.

Secondly, there are 3 directives that are rule. The organizations need to follow this 3 directives in order to manufacture a medical device, to get permission and also to set up the medical device in Europe;

a) Active Implantable Medical Device Directive,

b) The Medical Device Directive,

c) The Directive of in Vitro Diagnostic Medical Devices.

Then, in medical devices, categorization is also so essential point because the categorization is related to the risk and patient. Thus, the higher the classification, the higher the risk means on the patient.

 

 

The EU MDR 2017/745 has 4 main categories for Medical Devices classification:

a)     Class I

b)     Class IIa

c)     Class IIb

d)     Class III

This goes from the products with low risk (Class I) to the products with high risk (Class III).

Besides, the EU Medical Device Regulation has established an identification (UDI) system that is similar to the United States Food and Drug Administration (FDA) system. If a manufacturer intends to provide or distribute medical devices into the EU marketplace, the labeling on those products should need to comply with this new UDI system. Compliance with the new MDR regulation is mandatory for medical device companies that intend to sell products in Europe. So, if the manufacturers want to sell their products in Europe, the manufacturers should have ISO 13485. In order to sell medical devices, notified body should visit and audit the manufacturers and to ensure their compliance with ISO 13485. When the medical device manufacturers have ISO 13485, it shows that the manufacturers follow ISO 13485 and related to the requirements so they are guaranteed to the competent authority in terms of following the medical device regulations within Europe.

However, the manufacturer may take the CE mark for medical devices. CE mark is a logo like a MDR certification that shows compliance with the medical devices directives. It shows that the device is suitable for the intended use and meets safety-related legislation and is also proof that it can sell the product in the European Union.

There is no doubt that the rules/regulations are law so the manufacturers need to follow these rules. Alternatively, if they do not follow these rules, they will not be allowed to sell their medical device in Europe.

Yorumlar

  1. I am actually thankful to the writer of this site who has shared this wonderful article at here. Stay up the good work! You recognize, a lot of people are looking around for this info, you can aid them greatly.

    ISO 27001 Consultant
    IT Compliance and Audit Vendor
    Cyber Security Company

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSCR: PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ

PSCR:  PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ               Ürün güvenliği ve uygunluk temsilciliği, IATF 16949: 2016 standardının 4.4.1.2 Ürün Güvenliği maddesini referans alarak geliştirilmiştir. Buradaki temel amaç ürünün güvenliğini ve uygunluğunu müşteri şartlarına, yasalarına ve yönetmeliklerine göre kontrol altında tutulmasını ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Ürünün güvenliği ve uygunluğunu sağlayan atanmış kişiye PSCR temsilcisi denmektedir. Ürün devreye alma aşamasından ürünün bertarafına kadar (ÜRÜN ÖMÜR DÖNGÜSÜ BOYUNCA) Ürün Güvenlik ve Uygunluk Temsilcileri ilgili departmanlar ve süreçler ile koordineli olarak çalışmaktan sorumludur. Bir ürün , doğru ve uygun kullanım talimatına göre ya da öngörülen kullanım esnasında kişilerin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atmaz ise pazara sunulma onayı PSCR temsilcileri tarafından verilir. ...

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci - Kalite hedefleri nelerdir? - Kalite hedefleri nasıl belirlenir? - Ulaşılabilir Kalite Hedeflerini kurmak için hangi girdiler çok önemlidir ? - İç Denetimlerinize Kalite Hedefi Planlama Süreci ekliyor musunuz ? - İyileştirmeye ulaşmak için hangi eylemler gerekiyor? Kalite hedefleri, kalite politikasına uygun olarak müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik ölçülebilir hedefler olarak tanımlanır. Kalite hedefleriniz, KYS'nizi planlarken belirlenir ve gerektiğinde yönetim incelemelerinde yeniden tanımlanır. Kalite Amaçlarının Örnekleri; % 100 müşteri zamanında teslim alın. Biz (kuruluşlar) her zaman şirketin kapsamı, yapısı, endüstrisi, hedefi, politikası ve taahhüdüne bakarız, tüm bunlar uygunsa, diğer adımları en üst yönetimle gerçekleştirebiliriz. PUKO (PLANLA-UYGULA-KONTROL ET-ÖNLEM AL) döngünsünü kontrol etmek için kalite hedeflerini planlama sürecine dahil etmeliyiz. Ve, ayrıca tüm stndardın gerekliliklerine uyumlu ol...

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı ISO 160’dan fazla ülkenin ulusal standardizasyon kuruluşlarından oluşan bir ağdır. 1947’den günümüze 19000’den fazla standart yayınlanmıştır. ISO yönetim prensipleri ise müşteri odaklılık, liderlik, personeli bağlılığı, proses yaklaşımı, iyileştirme, kanıt esaslı karar alma, ve ilişki yönetimini içerir. ISO yönetim sistemi standartları günümüze kadar birçok sistematik güncellemelerde ve farklı yapılarda yayınlanmıştır. Bu standartların hepsi farklı yapılara ve sisteme sahipti. Bu durum, uygulama aşamasında karışıklıklara, zorluklara ve anlam karışıklığına sebep olmuştur. Bu tip sorunları ortadan kaldırmak için ISO “Annex SL” adında yeni bir yapı geliştirmiştir. Annex SL ilk başta ISO Kılavuz 83 adıyla tasarlanmış ancak son revizyonlarla birlikte Annex SL adıyla onaylanmıştır. Bunda sonra yeni yayınlanan tüm standartların Annex SL yapısı altında olacağı gibi, mevcut standartların revizyonları da bu yapıya göre yayınlanacaktır. Daha önce...