Ana içeriğe atla

THE REQUIREMENTS OF IATF 16949 CLAUSE 7.2.3


 THE REQUIREMENTS OF IATF 16949 CLAUSE 7.2.3



According to the IATF 16949 Clause 7.2.3 (Internal auditor competency), there are not any requirements to have internal auditors such as a lead auditor in automotive industries. 
In my experience, External auditors are not logical to make the internal process and product audits. Sometimes the organization can want to check itself from external auditors to take objective thoughts. It can help because sometimes internal auditors can be blind or can't see to catch the unconformities. 
Also, the organization can receive training from the external auditors. To give motivation and information for the employees, taking training from outside can be effective to increase auditor qualifications. 
 
However, the organization should define an internal audit procedure, checklists, and internal auditors. Every time the organization cannot take supports from the external auditors so every department owner should be able to check themselves according to the IATF requirements.
The QMS departments must already know all requirements. When the external auditors visit to assess the product or process, who will check their efficiency? Of course, QMS departments. The organization should educate qualified auditors internally. In the organization, employees can only know well all steps about the process and product. Manufacturers who are in constant contact with the customer are the ones who know the produced part, process, production line, system, process, deficiencies, pros, employees, and of course customer expectations. If the organization has a lead auditor, they can share their experiences with employees such as technical training, product training, core tools, applied audit training, customer expectations, and standard training.
According to the IATF 16949 Clause 7.2.3 (Internal auditor competency):
That's why Quality management system auditors, manufacturing process auditors, and product auditors shall all be able to demonstrate the following minimum competencies:
1. To understand the automotive process approach for auditing, including risk-based thinking; 
2. To understand customer-specific requirements, ISO 9001 and IATF 16949 requirements related to the scope of the audit;
3. To understand core tool requirements related to the scope of the audit;
4. To understand how to plan, conduct, report, and closeout audit findings.
 
Especially, the manufacturing process auditors shall demonstrate a technical understanding of the relevant manufacturing process(es) to be audited, including process risk analysis (such as PFMEA) and control plan. Also, Product auditors shall demonstrate competence in understanding product requirements and the use of relevant measuring and test equipment to verify product conformity. Where training is provided to achieve competency, documented information should record the trainer’s competency with the above requirements by the organization.
 
To maintain and improve internal auditor competences, the organization should execute a minimum number of audits per year, should define and maintain knowledge of relevant requirements based on internal changes, and external changes.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSCR: PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ

PSCR:  PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ               Ürün güvenliği ve uygunluk temsilciliği, IATF 16949: 2016 standardının 4.4.1.2 Ürün Güvenliği maddesini referans alarak geliştirilmiştir. Buradaki temel amaç ürünün güvenliğini ve uygunluğunu müşteri şartlarına, yasalarına ve yönetmeliklerine göre kontrol altında tutulmasını ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Ürünün güvenliği ve uygunluğunu sağlayan atanmış kişiye PSCR temsilcisi denmektedir. Ürün devreye alma aşamasından ürünün bertarafına kadar (ÜRÜN ÖMÜR DÖNGÜSÜ BOYUNCA) Ürün Güvenlik ve Uygunluk Temsilcileri ilgili departmanlar ve süreçler ile koordineli olarak çalışmaktan sorumludur. Bir ürün , doğru ve uygun kullanım talimatına göre ya da öngörülen kullanım esnasında kişilerin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atmaz ise pazara sunulma onayı PSCR temsilcileri tarafından verilir. ...

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci - Kalite hedefleri nelerdir? - Kalite hedefleri nasıl belirlenir? - Ulaşılabilir Kalite Hedeflerini kurmak için hangi girdiler çok önemlidir ? - İç Denetimlerinize Kalite Hedefi Planlama Süreci ekliyor musunuz ? - İyileştirmeye ulaşmak için hangi eylemler gerekiyor? Kalite hedefleri, kalite politikasına uygun olarak müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik ölçülebilir hedefler olarak tanımlanır. Kalite hedefleriniz, KYS'nizi planlarken belirlenir ve gerektiğinde yönetim incelemelerinde yeniden tanımlanır. Kalite Amaçlarının Örnekleri; % 100 müşteri zamanında teslim alın. Biz (kuruluşlar) her zaman şirketin kapsamı, yapısı, endüstrisi, hedefi, politikası ve taahhüdüne bakarız, tüm bunlar uygunsa, diğer adımları en üst yönetimle gerçekleştirebiliriz. PUKO (PLANLA-UYGULA-KONTROL ET-ÖNLEM AL) döngünsünü kontrol etmek için kalite hedeflerini planlama sürecine dahil etmeliyiz. Ve, ayrıca tüm stndardın gerekliliklerine uyumlu ol...

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı ISO 160’dan fazla ülkenin ulusal standardizasyon kuruluşlarından oluşan bir ağdır. 1947’den günümüze 19000’den fazla standart yayınlanmıştır. ISO yönetim prensipleri ise müşteri odaklılık, liderlik, personeli bağlılığı, proses yaklaşımı, iyileştirme, kanıt esaslı karar alma, ve ilişki yönetimini içerir. ISO yönetim sistemi standartları günümüze kadar birçok sistematik güncellemelerde ve farklı yapılarda yayınlanmıştır. Bu standartların hepsi farklı yapılara ve sisteme sahipti. Bu durum, uygulama aşamasında karışıklıklara, zorluklara ve anlam karışıklığına sebep olmuştur. Bu tip sorunları ortadan kaldırmak için ISO “Annex SL” adında yeni bir yapı geliştirmiştir. Annex SL ilk başta ISO Kılavuz 83 adıyla tasarlanmış ancak son revizyonlarla birlikte Annex SL adıyla onaylanmıştır. Bunda sonra yeni yayınlanan tüm standartların Annex SL yapısı altında olacağı gibi, mevcut standartların revizyonları da bu yapıya göre yayınlanacaktır. Daha önce...