ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Günümüzde birçok yönetim sistemleri vardır. Yakın zamanda ISO tarafından ‘’ANNEX SL’’ adında yeni bir yapı geliştirilmiş olup, entegre sistem çalışmaları devam etmektedir. Entegre yönetim sistem çalışmalarının asıl amacı kuruluşların sahip oldukları birden fazla sistem belgelerini aynı çatı altında uyumlu bir şekilde toplamaktır. Tüm sistemi birçok yönden yöneten belgelerin hepsini aynı dil ve yapı altında toplayan bir sistem bütünüdür.
Kuruluşlar kendi yönetim sistemlerini sistematik bir bütün için yürütebilmek, yaşatabilmek, yönetebilmek ve kontrol altında tutabilmek için entegre yönetim sistemlerine ihtiyaç duyarlar.
Entegre Yönetim Sistem Çalışmaları ve Tamamlanmış ISO Standartları;
ISO / IEC 27001: 2015, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 9001:2015, Kalite Yönetim sistemi
ISO 14001: 2015, Çevre Yönetim Sistemi
ISO 45001: 2018, İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi
IATF 16949:2016, Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi
AS9100: 2016, Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayii Kalite ve Risk Yönetimi Standardı
ISO 50001: 2018, Enerji Yönetim Sistemi
ISO 10002: 2018, Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi
ISO 22000: 2018, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 27001: 2013, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 31001: 2018, Risk Yönetimi- KILAVUZ
ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?
1. Kuruluşlar ayrı ayrı belge denetimlerine girmek yerine tek çatı altında entegre yönetim sistemleri ile iç tetkiklerini, belge denetimlerini, eğitimlerini ve sistem çalışmalarını tekrarlamayı önler. Bu da kuruluşlara daha az maliyet ve zaman tasarrufu kazandırır.
2. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile bütünsel bir bakış açısı kazanır. Bütünsel bakış açısıyla birlikte ortak ve farklı riskler kolayla ortaya çıkar ve hedeflere ulaşabilmeyi sağlar. Bütünsel ve sistematik bir bakış açısı ile riskler en aza indirilir.
3. Kuruluşlar entegre yönetim sistemlerinin bizlere sağladığı ortak dil, yapı ve terimler ile standartların gereklilikleri atlanmadan kolayca yerine getirilir. Ortak bir sistem içerisinde tek bir çalışma yapıldığı için bu alanda çalışanların üzerindeki iş yükleri hafifler.
4. Kuruluşlar önceden tüm standartlarda istenen gereklilikleri ve yükümlülükleri ayrı ayrı yerine getirmek için benzer birçok çalışmayı yılda birkaç kez yapmak zorunda kalıyordu ve hata riski artıyordu. Entegre yönetim sistemleri bütünsel bir çalışma ile gözden kaçma veya hata riskini en aza indirir.
5. Kuruluşlar entegre yönetim sistem çalışmaları ile sistem çakışmalarını en aza indirir.
6. Kuruluşlar entegre yönetim sistem çalışmaları ile tek bir bütün altında sürekli gelişmeye ve iyileşmeye kolayca odaklanır ve bununla birlikte hedeflere ulaşabilmeye katkıda bulunur.
7. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile görev ve sorumluluklarını hedefin bir parçası haline getirerek daha güçlü bir iletişim ağı oluşturur. Bu güçlü iletişim ağı ile birlikte çalışanların sistem hakkında bilgi sahibi olmalarını ve çalışan motivasyonunu arttırabilme hedefine ulaşabilmeyi sağlar.
8. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile standartların gereklilikleri daha az zaman, kaynak ve maliyet ile fazlasıyla karşılanır. Tek seferde doğru ve uygun kaliteye ulaşabilmek için istenilenler yerine getirilerek, yıllık denetim planlarının yoğunluğunun azalmasıyla iç ve dış tetkikleri daha gerçek, sistematik ve doğru analiz sonuçlarına rahat ulaşabilmeyi, düzeltici faaliyetlerin ve iyileştirmelerin daha etkin ve az çalışanla yapılmasını yani PDCA (puko) döngüsü hayata geçirmeyi, yaşatmayı ve buna ulaşabilmeyi hedefler.
Yorumlar
Yorum Gönder