Ana içeriğe atla

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

                                     
               ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?





        Günümüzde birçok yönetim sistemleri vardır. Yakın zamanda ISO tarafından ‘’ANNEX SL’’ adında yeni bir yapı geliştirilmiş olup, entegre sistem çalışmaları devam etmektedir. Entegre yönetim sistem çalışmalarının asıl amacı kuruluşların sahip oldukları birden fazla sistem belgelerini aynı çatı altında uyumlu bir şekilde toplamaktır. Tüm sistemi birçok yönden yöneten belgelerin hepsini aynı dil ve yapı altında toplayan bir sistem bütünüdür.
     
       Kuruluşlar kendi yönetim sistemlerini sistematik bir bütün için yürütebilmek, yaşatabilmek, yönetebilmek ve kontrol altında tutabilmek için entegre yönetim sistemlerine ihtiyaç duyarlar.

Entegre Yönetim Sistem Çalışmaları ve Tamamlanmış ISO Standartları;

ISO / IEC 27001: 2015, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 9001:2015, Kalite Yönetim sistemi

ISO 14001: 2015, Çevre Yönetim Sistemi

ISO 45001: 2018, İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi

IATF 16949:2016, Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi

AS9100: 2016, Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayii Kalite ve Risk Yönetimi Standardı

ISO 50001: 2018, Enerji Yönetim Sistemi

ISO 10002: 2018, Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi

ISO 22000:  2018, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 27001: 2013, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 31001: 2018, Risk Yönetimi- KILAVUZ


ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?

1. Kuruluşlar ayrı ayrı belge denetimlerine girmek yerine tek çatı altında entegre yönetim sistemleri ile iç tetkiklerini, belge denetimlerini, eğitimlerini ve sistem çalışmalarını tekrarlamayı önler. Bu da kuruluşlara daha az maliyet ve zaman tasarrufu kazandırır.

2. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile bütünsel bir bakış açısı kazanır. Bütünsel bakış açısıyla birlikte ortak ve farklı riskler kolayla ortaya çıkar ve hedeflere ulaşabilmeyi sağlar. Bütünsel ve sistematik bir bakış açısı ile riskler en aza indirilir.

3. Kuruluşlar entegre yönetim sistemlerinin bizlere sağladığı ortak dil, yapı ve terimler ile standartların gereklilikleri atlanmadan kolayca yerine getirilir. Ortak bir sistem içerisinde tek bir çalışma yapıldığı için bu alanda çalışanların üzerindeki iş yükleri hafifler.

4. Kuruluşlar önceden tüm standartlarda istenen gereklilikleri ve yükümlülükleri ayrı ayrı yerine getirmek için benzer birçok çalışmayı yılda birkaç kez yapmak zorunda kalıyordu ve hata riski artıyordu. Entegre yönetim sistemleri bütünsel bir çalışma ile gözden kaçma veya hata riskini en aza indirir.

5. Kuruluşlar entegre yönetim sistem çalışmaları ile sistem çakışmalarını en aza indirir.

6. Kuruluşlar entegre yönetim sistem çalışmaları ile tek bir bütün altında sürekli gelişmeye ve iyileşmeye kolayca odaklanır ve bununla birlikte hedeflere ulaşabilmeye katkıda bulunur.

7. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile görev ve sorumluluklarını hedefin bir parçası haline getirerek daha güçlü bir iletişim ağı oluşturur. Bu güçlü iletişim ağı ile birlikte çalışanların sistem hakkında bilgi sahibi olmalarını ve çalışan motivasyonunu arttırabilme hedefine ulaşabilmeyi sağlar.

8. Kuruluşlar entegre yönetim sistemleri ile standartların gereklilikleri daha az zaman, kaynak ve maliyet ile fazlasıyla karşılanır. Tek seferde doğru ve uygun kaliteye ulaşabilmek için istenilenler yerine getirilerek, yıllık denetim planlarının yoğunluğunun azalmasıyla iç ve dış tetkikleri daha gerçek, sistematik ve doğru analiz sonuçlarına rahat ulaşabilmeyi, düzeltici faaliyetlerin ve iyileştirmelerin daha etkin ve az çalışanla yapılmasını yani PDCA (puko) döngüsü hayata geçirmeyi, yaşatmayı ve buna ulaşabilmeyi hedefler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSCR: PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ

PSCR:  PRODUCT SAFETY & CONFORMITY REPRESENTATIVE - ÜRÜN GÜVENLİK VE UYGUNLUK TEMSİLCİLİĞİ               Ürün güvenliği ve uygunluk temsilciliği, IATF 16949: 2016 standardının 4.4.1.2 Ürün Güvenliği maddesini referans alarak geliştirilmiştir. Buradaki temel amaç ürünün güvenliğini ve uygunluğunu müşteri şartlarına, yasalarına ve yönetmeliklerine göre kontrol altında tutulmasını ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Ürünün güvenliği ve uygunluğunu sağlayan atanmış kişiye PSCR temsilcisi denmektedir. Ürün devreye alma aşamasından ürünün bertarafına kadar (ÜRÜN ÖMÜR DÖNGÜSÜ BOYUNCA) Ürün Güvenlik ve Uygunluk Temsilcileri ilgili departmanlar ve süreçler ile koordineli olarak çalışmaktan sorumludur. Bir ürün , doğru ve uygun kullanım talimatına göre ya da öngörülen kullanım esnasında kişilerin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atmaz ise pazara sunulma onayı PSCR temsilcileri tarafından verilir. ...

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci

Kalite Hedefleri: Planlama Süreci - Kalite hedefleri nelerdir? - Kalite hedefleri nasıl belirlenir? - Ulaşılabilir Kalite Hedeflerini kurmak için hangi girdiler çok önemlidir ? - İç Denetimlerinize Kalite Hedefi Planlama Süreci ekliyor musunuz ? - İyileştirmeye ulaşmak için hangi eylemler gerekiyor? Kalite hedefleri, kalite politikasına uygun olarak müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik ölçülebilir hedefler olarak tanımlanır. Kalite hedefleriniz, KYS'nizi planlarken belirlenir ve gerektiğinde yönetim incelemelerinde yeniden tanımlanır. Kalite Amaçlarının Örnekleri; % 100 müşteri zamanında teslim alın. Biz (kuruluşlar) her zaman şirketin kapsamı, yapısı, endüstrisi, hedefi, politikası ve taahhüdüne bakarız, tüm bunlar uygunsa, diğer adımları en üst yönetimle gerçekleştirebiliriz. PUKO (PLANLA-UYGULA-KONTROL ET-ÖNLEM AL) döngünsünü kontrol etmek için kalite hedeflerini planlama sürecine dahil etmeliyiz. Ve, ayrıca tüm stndardın gerekliliklerine uyumlu ol...

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı

ANNEX SL-Yönetim Sistemi Standardı ISO 160’dan fazla ülkenin ulusal standardizasyon kuruluşlarından oluşan bir ağdır. 1947’den günümüze 19000’den fazla standart yayınlanmıştır. ISO yönetim prensipleri ise müşteri odaklılık, liderlik, personeli bağlılığı, proses yaklaşımı, iyileştirme, kanıt esaslı karar alma, ve ilişki yönetimini içerir. ISO yönetim sistemi standartları günümüze kadar birçok sistematik güncellemelerde ve farklı yapılarda yayınlanmıştır. Bu standartların hepsi farklı yapılara ve sisteme sahipti. Bu durum, uygulama aşamasında karışıklıklara, zorluklara ve anlam karışıklığına sebep olmuştur. Bu tip sorunları ortadan kaldırmak için ISO “Annex SL” adında yeni bir yapı geliştirmiştir. Annex SL ilk başta ISO Kılavuz 83 adıyla tasarlanmış ancak son revizyonlarla birlikte Annex SL adıyla onaylanmıştır. Bunda sonra yeni yayınlanan tüm standartların Annex SL yapısı altında olacağı gibi, mevcut standartların revizyonları da bu yapıya göre yayınlanacaktır. Daha önce...